Oefentherapie Mensendieck Purmerend

Marieke Koopman

 

Gezond bewegen kun je leren!
 

Sinds 2002 Oefentherapeut Mensendieck en sinds juli 2012 Bowen Therapeut (zie: Bowen Therapie), aangesloten bij de VBAG (Vereniging ter Bevordering van Alternatieve Geneeswijzen) en erkend door de BTPA (Bowen Therapy Professional Association) in Oase Feelgood & Cure Center te Purmerend.

 

Oefentherapie Mensendieck biedt paramedische zorg bij pijn of spanningsklachten welke voortkomen uit de lichaamshouding of manier van bewegen.
Tijdens Oefentherapie leer je hoe je dmv oefeningen en adviezen een goede lichaamshouding en een gezonde manier van bewegen kunt eigen maken. Zo leer je zelf je pijnklachten aan te pakken en in de toekomst nieuwe klachten te voorkomen.

 

De Oefentherapie is gericht op het behandelen en voorkomen van klachten die het gevolg zijn van een ongunstige houding of manier van bewegen.
Dankzij een individueel actief behandelprogramma met op maat gesneden oefeningen leer je bewuster om te gaan met je eigen lichaam. Je leert begrijpen waar de klachten vandaan komen, er adequaat op te reageren, zodat ze verminderen, verdwijnen en uiteindelijk voorkomen kunnen worden.

 

Je zult merken dat je steeds vaker automatisch kiest voor een betere houding en een meer gezonde manier van bewegen. Gezond bewegen kun je dus leren!

De therapie

Als oefentherapeut kijk ik samen met de patient naar zijn/haar totale lichaamshouding en manier van bewegen. Waar komen de klachten vandaan, wat zijn de dagelijkse bezigheden? Welke houding of beweging veroorzaakt pijn?


Door  gebruik te maken van spiegels kan de patiënt zelf zien wat de gewoontehoudingen zijn en wat daaraan zou kunnen worden verbeterd. Hierdoor krijg de patiënt inzicht in de relatie tussen de manier waarop hij/zij beweegt en de klachten.

De oefeningen

Tijdens de behandeling wordt altijd rekening gehouden met de omstandigheden thuis en op het werk: heb je een zittend of staand beroep, doe je zwaar lichamelijk werk, heb je een kantoorbaan of verzorg je kleine kinderen.

Tijdens de Oefentherapie worden veel voorkomende situaties doorgenomen en leer je door oefening hoe je daarin het beste kunt bewegen. Het geleerde kun je direct thuis of op het werk toepassen.
Gezond bewegen wordt dan sneller een nieuwe gewoonte!

 

De oefeningen kunnen gericht zijn op vermindering van pijn, spierversterking, ontspanning ademhaling, verbeteren van de coördinatie en balans.

Wanneer naar oefentherapie Mensendieck?

Indien je bereid bent zelf iets aan je pijnklachten te doen kan Oefentherapie Mensendieck een goede behandelmethode voor je zijn.

De therapie is geschikt voor alle leeftijden.
 

Veel voorkomende klachten waarmee mensen worden doorverwezen naar Oefentherapie Mensendieck zijn:

  • rugpijn en bekkeninstabiliteit

  • nek- en schouderpijn

  • heup-, knie- en voetklachten

  • afwijkingen in de houding of beweging

  • spanningsklachten en hoofdpijn

  • hyperventilatie

  • klachten gedurende de zwangerschap

  • incontinentie

 

Ook met klachten voortkomend uit artrose, osteoporose, COPD enz.  kan je terecht bij Oefentherapie.

Vergoeding

Sinds 1 januari 2004 wordt Oefentherapie Mensendieck niet meer vergoed vanuit de basisverzekering.
De meeste zorgverzekeraars hebben Oefentherapie Mensendieck  echter opgenomen in de aanvullende pakketten.
In de basisverzekering wordt het alleen nog vergoed voor patiënten met een chronische indicatie (volgens de lijst Borst). Alleen de eerste 9 behandelingen worden voor deze groep niet vergoed, tenzij u aanvullend verzekerd bent.
Oefentherapie Mensendieck voor jongeren onder de 18 jaar wordt wel vergoed vanuit de basisverzekering.


Zonder verwijsbrief naar Mensendieck!

Indien u klachten heeft die samenhangen met (of adviezen wilt over) uw houding en beweging kunt u vanaf 1 juli 2008 rechtstreeks bij mij voor Oefentherapie Mensendieck terecht in Oase Feelgood & Cure Center in Purmerend.
Hiervoor hoeft u dan niet meer in alle gevallen eerst naar uw huisarts of specialist.

Om zeker te weten of u met uw klachten bij mij aan het goede adres bent zal er eerst, voorafgaand aan de eventuele behandeling, een screening worden uitgevoerd. Dit gesprek duurt 10 minuten en is bedoeld om duidelijk te krijgen of Oefentherapie Mensendieck in uw geval de aangewezen behandeling is.
Blijkt uit de screening dat dit niet zo is, krijgt u deskundig advies over wat u het beste kunt doen. Is dit wel het geval, dan kan de therapie zo snel mogelijk van start gaan!

 

Voor meer informatie e/o een afspraak maken, kunt u contact opnemen met
Marieke Koopman

 

 

 

 

TERUG NAAR BOVEN