Framedrumles

Barbara Loen

 

'Het is de magie van ritme die mensen verbindt'
 

Al tijdens haar opleiding tot theaterdocent (Artez, voorheen HKA 1998) onderzocht Barbara hoe theater vorm kan geven aan een “heilige” ruimte van verbinding. Daarbij vond zij inspiratie in de natuur.
Na haar afstuderen leek haar leven een andere wending te nemen. Ze volgde opleidingen voor massage en kruidengeneeskunde, runde 8 jaar een eigen praktijk, werkte in een biologische winkel en werd moeder van twee zoons.
Tien jaar geleden kwam ze in de greep van framedrums.
Met framedrum-trio Saffraan voert ze meditatieve concerten uit en werkt mee met muziektheaterprojecten. Deze drums gaan over het ritme van de natuur, van je eigen natuur, over stil worden, vieren en verbinden.

 

 

Framedrums rusten op schoot of in twee handen. Ze worden met de handen bespeeld naar het hart toe. Hun trilling is zacht en de techniek zorgt voor heldere klanken. Hoewel een ritme swingend en uitbundig kan zijn, is de overwegende kwaliteit bezinnend, wat naar binnen gericht. Hun werking komt overeen met die van klankschalen.
Dit in tegenstelling tot “verticale” drums (bijv. conga’s of djembé’s) die een extraverte kwaliteit hebben waarvan het geluid ver kan reiken. Je zou kunnen zeggen dat daar de Zon-energie overheerst. Ze vertegenwoordigen het mannelijke principe van het leven. Kernbegrip is manifestatie. Framedrums verklanken dan vooral de aard van de Maan, die het vuur van de Zon spiegelt en uitnodigt tot verdieping en bezinning. Zij vertegenwoordigen het vrouwelijke ritme van het leven. Kernbegrip is verbinding.
Het gaat hierbij natuurlijk niet om het verschil tussen mannen en vrouwen. Wel om de intentie waarmee ieder mens omgaat met zichzelf, met anderen en waarmee je kunt handelen in de wereld. 

 

Het is makkelijk om de Zon te zien, het vraagt wat meer opmerkzaamheid om de Maan te ontdekken. Toch is ze net zo aanwezig en waardevol voor al het leven. Misschien vraagt onze tijd wel om meer balans tussen die verschillende sferen en verdient de Maan, of vrouwelijke energie van “de dingen doen” enige herwaardering. Framedrummen maakt die energie in jezelf wakker en zet aan om deze te ontwikkelen.
Vergelijk ook de Yin en Yang uit de chinese filosofie.

 

 

Dag: vrijdag - om de 2 weken v.a.  30 september 2022 (yogaruimte)
Tijd: 19.30 - 21.00 uur
Kosten: de eerste les is een proefles van € 12,50
              daarna € 112,50 voor de rest van de cyclus van 5 lessen

 

 

Graag contact opnemen met Barbara Loen voor meer informatie